Chleb z ziaren - najzdrowszy o jakim słyszałam


Ostatnio wpadłam na ciekawy przepis na chleb - bardzo nietypowy, a zarazem mega zdrowy!!! No nie wiem, czy istnieje jeszcze zdrowszy, jeśli tak - wyprowadźcie mnie z błędu. Przepis pochodzi z bloga Eli FashionVoyager, znajdziecie na nim mnóstwo innych przepysznych inspiracji i nie tylko.

Cieszę się, że chleb robi się bardzo szybko - wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Przy moim Maciusiu to bardzo istotne, bo akurat z nim piekłam, a jego zwinne rączki chwytają bardzo szybko to czego nie powinny :D I ląduje to potem oczywiście w buziolce :D
W oryginalnym przepisie były pestki dyni, których nie miałam akurat w domu, ale dorzuciłam zamiast nich garść pokruszonych orzechów laskowych. No i najważniejsze - nie ma w nim w ogóle mąki!!!

Popatrzcie na składniki:

1 szklanka słonecznika
1/3 szklanki orzechów laskowych - pokruszonych
3/4 szklanki siemienia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki maku
6 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli himalajskiej
1,5 szklanki wody
3 łyżki oliwy

No i proszę bardzo: słonecznik - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów oraz witamin z grupy B (dbających o nasz układ nerwowy). Orzechy laskowe - mimo, że są dość kaloryczne, to również kwasy nienasycone, a także witamina E (dla młodej skóry) i kwas foliowy (przyszłe mamusie jedzcie, jedzcie :D). Siemię lniane - tłuszcze omega-3, cynk, lecytyna, a także działanie osłaniające nasz przewód pokarmowy. Płatki owsiane - błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :) Mak - szkoda, że tak rzadko używany w kuchni - to źródło wapnia, witamin A, D, E i C, choć jest też kaloryczny. Nasiona chia czyli szałwia hiszpańska - ma niesamowite właściwości, ale przede wszystkim zawiera mnóstwo omega-3, żelaza oraz wapnia - nawet więcej niż w mleku.
Miód - doskonale wpływa na naszą odporność i nie tylko, chociaż pod wpływem temperatury podczas pieczenia traci swoje właściwości - nadaje za to delikatnej słodyczy chlebkowi. Sól himalajska - źródło minerałów, no i oliwa - tej tłumaczyć raczej nie trzeba ;)
Są to oczywiście tylko niektóre z właściwości składników tego chleba, resztę spokojnie znajdziecie w specjalistycznych źródłach.

I co zdrowo? Jasne, że tak!!! Bierzcie się zatem do pieczenia!!! :) Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do keksówki. Niech sobie tam poleżą około 2 godzinki - po to, by ziarna dobrze się ze sobą posklejały. Potem na 1h i 10-15 minut do piekarnika nastawionego na 180°C. Obserwujcie chlebek - jak ziarna z góry zaczną się rumienić to oznaka, że jest gotowy. Potem tylko wytrzymać aż ostygnie, a to nie lada wyzwanie :D I smacznego!!! ;)



PS. Jeśli znacie jakiś zdrowszy przepis na chleb koniecznie dajcie znać!!!


Podobne posty

20 komentarzy:

  1. pycha! moja mama piecze podobny, ładuje wszystko, co ma pod ręką i można połamać zęby   ale za to jaki zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no z zębami trzeba uważać:) Mój tata ma słabe i bał się go spróbować, ale i tak nie skończył na jednej kromie!!! :)

      Usuń
  2. Świetny przepis! A jak ładnie sie prezentuje ten chlebek. Myślę, że wypróbuje ten przepis:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Staram się smacznie zaprezentować to co przygotuję ;) Jak wypróbujesz koniecznie daj znać czy smakował.

      Usuń
  3. Przymierzam się do takiego chleba od jakiegoś czasu... Muszę w końcu zrobić bo ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszny, myślałam, że nie wyjdzie ale jednak :) Na pewno warto często wracać do tego przepisu :) Daj znać jak smakował ;)

      Usuń
  4. Świetny przepis :) Muszę koniecznie wypróbować :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb bez wyrabiania i drożdży?! O jaaa ale cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę w końcu się pokusić o zrobienie takiego chlebka. Bankowo jest rewelacyjny. Ciastka owsiane piekłam już wiele razy, też wrzucając do nich co popadnie... a na słono jakoś nie mogę się zebrać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chlebek smakiem ma daleko do ciasteczek owsianych - które też uwielbiam nawiasem mówiąc. Naprawdę polecam zrobić - efekt bardzo ciekawy :)

      Usuń
  7. Pewnie bardzo twardy wychodzi, co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie jest twardy, ale raczej dosyć wilgotny. Ciepły źle się kroi, jest wtedy wręcz za miękki, ale potem jest już ok :)

      Usuń
  8. Zdrowy i pięknie wygląda, a do tego jaki fotogeniczny! Dla mnie w sam raz, chociaż chętnie dodałabym właśnie te pestki dyni, bo osobiście je uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, pozował dzielnie, a potem spotkało go szybkie schrupanie :D Masz rację, pestki na pewno by mu się przydały ;)

      Usuń
  9. Interesująca wersja, na pewno zrobię. Ja z ziaren jak do tej pory kupowałam tylko takie gotowe mieszanki gdzie dodaje się tylko jajko i olej. Sama nie bawiłam sie w mieszanie, ale czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno to wersja bez żadnych E jakichś tam, co pewnie w tych gotowych mieszankach można znaleźć. Nie korzystałam z nich, więc nie wiem do końca ;) Chleba nie trzeba wyrabiać, co jest jego dodatkowym plusem. Polecam i daj znać, czy smakował :)

      Usuń
  10. Przepis zapisuję! Obecnie nie jem pieczywa, ale jeśli kiedyś nadejdzie taki moment to na pewno wypróbuję :D independentgirl98.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie, czy to takie prawdziwe pieczywo? Hmmm, sama nie wiem :) Niby mąki w nim nie ma... No jak już będziesz mogła wypróbować to polecam jak najbardziej ;)

      Usuń