Chleb z ziaren - najzdrowszy o jakim słyszałam


Ostatnio wpadłam na ciekawy przepis na chleb - bardzo nietypowy, a zarazem mega zdrowy!!! No nie wiem, czy istnieje jeszcze zdrowszy, jeśli tak - wyprowadźcie mnie z błędu. Przepis pochodzi z bloga Eli FashionVoyager, znajdziecie na nim mnóstwo innych przepysznych inspiracji i nie tylko.

Cieszę się, że chleb robi się bardzo szybko - wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Przy moim Maciusiu to bardzo istotne, bo akurat z nim piekłam, a jego zwinne rączki chwytają bardzo szybko to czego nie powinny :D I ląduje to potem oczywiście w buziolce :D
W oryginalnym przepisie były pestki dyni, których nie miałam akurat w domu, ale dorzuciłam zamiast nich garść pokruszonych orzechów laskowych. No i najważniejsze - nie ma w nim w ogóle mąki!!!

Popatrzcie na składniki:

1 szklanka słonecznika
1/3 szklanki orzechów laskowych - pokruszonych
3/4 szklanki siemienia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki maku
6 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli himalajskiej
1,5 szklanki wody
3 łyżki oliwy

No i proszę bardzo: słonecznik - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów oraz witamin z grupy B (dbających o nasz układ nerwowy). Orzechy laskowe - mimo, że są dość kaloryczne, to również kwasy nienasycone, a także witamina E (dla młodej skóry) i kwas foliowy (przyszłe mamusie jedzcie, jedzcie :D). Siemię lniane - tłuszcze omega-3, cynk, lecytyna, a także działanie osłaniające nasz przewód pokarmowy. Płatki owsiane - błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :) Mak - szkoda, że tak rzadko używany w kuchni - to źródło wapnia, witamin A, D, E i C, choć jest też kaloryczny. Nasiona chia czyli szałwia hiszpańska - ma niesamowite właściwości, ale przede wszystkim zawiera mnóstwo omega-3, żelaza oraz wapnia - nawet więcej niż w mleku.
Miód - doskonale wpływa na naszą odporność i nie tylko, chociaż pod wpływem temperatury podczas pieczenia traci swoje właściwości - nadaje za to delikatnej słodyczy chlebkowi. Sól himalajska - źródło minerałów, no i oliwa - tej tłumaczyć raczej nie trzeba ;)
Są to oczywiście tylko niektóre z właściwości składników tego chleba, resztę spokojnie znajdziecie w specjalistycznych źródłach.

I co zdrowo? Jasne, że tak!!! Bierzcie się zatem do pieczenia!!! :) Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do keksówki. Niech sobie tam poleżą około 2 godzinki - po to, by ziarna dobrze się ze sobą posklejały. Potem na 1h i 10-15 minut do piekarnika nastawionego na 180°C. Obserwujcie chlebek - jak ziarna z góry zaczną się rumienić to oznaka, że jest gotowy. Potem tylko wytrzymać aż ostygnie, a to nie lada wyzwanie :D I smacznego!!! ;)



PS. Jeśli znacie jakiś zdrowszy przepis na chleb koniecznie dajcie znać!!!


Podobne posty