Ciasto z kaszy jaglanej


Ciasto z kaszy jaglanej - warte zapamiętania

Myślicie, że z kaszy nie da się zrobić ciasta? I w dodatku tylko dwuskładnikowego? A nawet zdrowego? Da się!!! I powiedziałabym, że to nawet niezłe ciacho :)

Kasza jaglana - kto jej używa w kuchni doskonale wie co robi - to najzdrowsza z kasz, warto ją często przygotowywać. Doskonale pomaga w trawieniu, świetnie działa na skórę, stawy, pomaga zwalczyć przeziębienie.

Przepis na ciasto z kaszy jaglanej jest banalny!!!

Oto składniki:
300 g kaszy jaglanej
1,5 kg słodkich jabłek

Kaszę namaczamy we wrzątku przez około 5 minut, następnie płuczemy i przerzucamy do michy. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubym oczku. Mieszamy z kaszą i przekładamy do dużej keksówki. I to już wszystko!!! :) Prawda, że łatwy przepis? Możecie dla zapachu dodać jeszcze łyżeczkę cynamonu. Cukru nie dodajemy - wystarczy naturalna słodycz z jabłek, ja użyłam odmiany Jonagold. Takie ciasto pieczemy dosyć długo, z uwagi na surową kaszę, nawet 80-90 minut, w temperaturze 200°C.

Smacznego!!!






Podobne posty

Brak komentarzy: